Zmiękczacze do wody
Twardość cieczy jest wynikiem rozpuszczonych w niej soli wapnia, magnezu i metali wielowartościowych, które w nadmiernych ilościach stają się szkodliwe dla organizmu człowieka.
Może się ona również przyczynić do powstawania groźnych usterek w urządzeniach elektrycznych, między innymi w nawilżaczach czy żelazkach. Doskonałym rozwiązaniem pozwalającym na wyeliminowanie problemu są specjalistyczne zmiękczacze do wody.
Twarda h2o to w przeważającej mierze zjawisko negatywne, gdyż odpowiada za:
- powstawanie kamienia w przewodach ciepłej cieczy, grzałkach i innych urządzeniach grzewczych,
- nieekonomiczne pranie oraz zmywanie naczyń ze względu na trudną zwilżalność wszelkich powierzchni,
- charakterystyczny posmak i nieestetyczny kolor, powodując spadek intensywności zapachu gotowanych potraw.
Rozróżnia się cztery podstawowe techniki uzyskania czystości cieczy:
- destylacja
- metody termiczne
- metody chemiczne
- metody fizykochemiczne
Dzięki zastosowaniu zmiękczaczy do wody realizują się procesy, które prowadzą do całkowitego lub częściowego usunięcia z cieczy rozpuszczalnych soli i metali.